De Bearded Collie vacht dient minimaal eenmaal per week geborsteld te worden, hiermee ben je gauw 2 uur mee bezig.  Het is raadzaam hier meteen mee te beginnen als de Beardie pup  in huis komt, laat hem wennen aan de borstel, voer langzaam de tijd dat u borstelt op, zodat je de gehele vacht kan doen. De Beardie, vindt vaak de voorbenen en voeten niet prettig, en zal dan ook protesteren, zet door maar doe hem geen pijn. Leg hem op zijn zij, met de poten van je af,het liefst op tafel of trimtafel, anders krijg je het in de rug. 
 

Borstels ,kammen

Om een Beardie vacht goed te kunnen onderhouden heeft u nodig, een goede kwaliteit borstel "van echte haren, evt. met plastic kern, zonder bolletjes op het einde", Ik zelf gebruik al jaren een Mason en Pearson borstel.Verder heeft u nodig een grove metalen kam met lange tanden, een spuitfles om fijne nevel op de vacht te kunnen sproeien 
 

De vacht en de poten:

Sproei de vacht licht vochtig en werk van voren naar achteren en van onder naar boven, laag voor laag. Kan u hond daar niet tegen, leg dan de vacht naar boven open en borstel laag voor - voor laag terug, komt u een knoop of klittegen, probeer het met de borstel of vingers, in dien dat niet  lukt mag u de kam gebruiken, hou de haren bij de huid vast en trek met de kam punt voorzichtig de knoop of klit los, niet te grote plukken ineens. Ook op de gevoelige plekken bv. lies komen knopen. Ik gebruik dan de schaar (met ronde punten), u knipt dan vanaf de huid de knoop door.
Natuurlijk moet u de baard - de kraag en borst beharing goed borstelen, achter de oren onder zijn halsband ontstaan vaak en gauw kleine knopen haal deze weg een tussen door behandeling kan hierbij geen kwaad. Bent u klaar met borstelen controleer dan met de kam met lange tanden of nergens nog een verloren knoop zit.

De Bearded collie heeft beharing tussen de tenen en voet kussens controleer deze steeds, op bv. kauwgum of modder knopen, probeer deze knopen stuk te knijpen. Lukt dit niet week dan met water. Bij kauwgum zult u de schaar moeten gebruiken, let op een schaar met afgeronde punten en laat iemand u helpen de poot vast te houden. Bij sneeuw krijgt u Beardie tussen de voetzolen ijs klonters, u kunt dit voorkomen door tussen de kussens uier zalf of vaseline te smeren.

Het eten

Vraag de fokker wat hij zijn honden geeft, en hoeveel ook voor als u Beardie volwassen wordt, meestal krijgt u wat mee voor de eerste tijd. Wilt u veranderen, doe dit langzaam meng het oude met het nieuwe voer waarbij het nieuwe steeds wat meer wordt. Mocht u Beardie dunne ontlasting krijgen, Biogarde roer yoghurt help zijn darm fauna weer op gang te krijgen.
 

De nagels:

De aanschaf van een nageltang is niet direct noodzakelijk, mocht er toch noodzaak zijn tot knippen denk dan om  het leven in de nagel, dus kleine stukjes te gelijk, of ga naar de dierenarts.
Indien u Bearded veel op de verharde weg komt bij wandelingen of fietsen zullen de nagels voldoende slijten.

De beweging:

De Beardie heeft veel beweging nodig, wil hij niet zich gaan vervelen, en een goede conditie op te kunnen bouwen.
De pup: per maand leeftijd 5 minuten wandelen per keer, en niet door het los zand, bv strand.Het is natuurlijk niet leuk u wilt immers met u Beardie pup wandelen, het is echter voor u Beardie van het grootste belang het bovenstaande schema in acht te nemen. Waarom vraagt u zich af, een hond heeft geen schouders zoals de mens de spieren moeten dus deze taak overnemen, ook bij de heupen hebben de spieren een grote taak.
U zult dat niet meteen inzien, maar later zult u merken dat u Beardie onvermoeibaar is en gespierde schouders en achter dijen heeft.
 

 

print