Coton de Tulear   

                

De Coton de Tulear is een klein wit gezelschapshond. Hij dankt zijn moeilijke naam aan de structuur van zijn vacht, die katoenachtig moet aanvoelen. Deze hond komt oorspronkelijk uit Madagascar. De Coton de Tulear is een typische bichon en dit ras bestaat waarschijnlijk al meer dan duizend jaar, misschien zelfs wel langer.

Bij de Coton de Tulear komen geen genetische defecten voor. Het is een gehard ras; deze honden zijn zelden ziek en vinden het niet erg om in de regen of in de sneeuw te spelen. In principe is de Coton de Tulear een binnenhond. Hoewel deze hond niet bekend staat als bewakingshond, is deze hond uitstekend geschikt om alarm te slaan.

De Coton de tulear kent een apart verharingspatroon die hetzelfde is als bij de mens. Dus geen echte verhaarperiode, maar verliezen door het jaar heen wat haar. Vanwege dit verharingspatroon is de Coton ook geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze weinig huidschilfering hebben 

De Coton de Tulear heeft een gemiddelde levensverwachting van 14 tot 16 jaar.

Het is een vrolijke, kleine metgezel. Dit ras is toegewijd aan zijn baas, wil altijd in de buurt van zijn baas zijn en zal zijn best doen de baas een plezier te doen. Net als de andere bichons is deze hond alert en intelligent en zal hij sterke band ontwikkelen met zijn baas, waarbij hij zijn baas vaak op de hoogte houdt van ongewone gebeurtenissen.
De Coton kan goed omgaan met kinderen, maar doordat ze met hun pittige karakter niet snel zullen piepen is wel de nodige voorzichtigheid bij te ruig spelen geboden. De Coton is beslist geen doetje en als hij onraad ruikt zal hij zich dan ook zeker laten horen! De hele dag alleen thuis vindt de Coton net als vele andere gezelschapshonden absoluut niet prettig.

De Coton de Tulear heeft een zeer goed gehoor en zal zijn baas meteen op vreemde geluiden attent maken. Deze hond is speels en houdt ervan om te gaan wandelen. Het is een levendige metgezel; hij zal zelden moe worden en zal de clown uithangen om je blij te maken. De Coton de Tulear leert snel, maar kan soms eigenzinnig zijn. De Coton de Tulear is gek op gezelschap en houdt er niet van om langer dan een paar uur alleen gelaten te worden; dan zal deze hond angstig worden en gaan kauwen en blaffen.

Hoewel de Coton de Tulear niet verhaart, zal de vacht van deze hond zonder vaak borstelen en kammen vervilten en rommelig worden. Het dode haar moet dagelijks uit de vacht gekamd en geborsteld worden en het lange en fijne haar moet regelmatig verzorgd worden. De Coton de Tulear hoeft niet vaak in bad. Overtollig haar tussen de voetkussentjes en de binnenoren moet verwijderd worden. Om dit ras er aantrekkelijk uit te laten zien, is regelmatige verzorging onontbeerlijk.
 

print